La plaça porxada

La plaça de la vila, coneguda popularment com la plaça Porxada, és el centre neuràlgic de la població d’Amer. Tot i estar oberta a la circulació d’automòbils, el centre és per a vianants, però el que li dóna la peculiaritat, a part de tenir totes les façanes diferents, són les llambordes, que foren portades de diferents pobles de Catalunya a principis dels anys vuitanta.

L’origen dels porxos de la plaça és comercial, ja que els antics comerços i parades s’acabaven cobrint i edificant a sobre. Així passà a Vic i també a Girona, entre altres poblacions properes. 

Una altre curiositat de la plaça és que a cadascuna de les cantonades hi havia una placeta petita, aquesta servia per a posar els animals que es venien al mercat, i es distribuïen als diferents extrems, segons les espècies, per tal que no es barallessin. Encara es conserven els vestigis de dues de les places a la part nord, ja que al sud s’hi construïren dues cases: Can Pic i Can Gultresa.

Aquesta plaça és considerada la segona plaça porxada més gran de Catalunya i data de mitjans del segle XVI, just després dels terratrèmols, quan fou construïda per a obrir la vila al costat del monestir.

Imatges

2020-01-23T16:06:27+00:00