Processó dels Dolors

La processó del Divendres dels Dolors, se celebra sempre el divendres abans de Rams, que a Amer és dia de festa local. Aquesta celebració és organitzada íntegrament per la Congregació de la Mare de Déu dels Dolors d’Amer, una entitat que va néixer l’any 1710.

La festa comença el dilluns, amb els actes que s’estructuren al voltant de la figura del prior i la priora, que s’encarregaran de presidir la processó. Es tracta de dos càrrecs que s’atorguen cada any a dos membres de la Congregació, per ordre d’edat i d’ingrés a aquesta.

Dijous a la tarda, el Maniple de Manaies d’Amer porta als priors el pendó de la Congregació que lluiran a la processó i que posen al balcó de casa seva.

Divendres és el dia de més activitat. Antigament, al matí, després d’una missa es celebrava la Passada dels Goigs, un recorregut dels priors i la Junta de la Congregació a peu i amb música per diferents carrers de la vila amb l’objectiu d’entregar els goigs dels Dolors, a canvi d’un donatiu per sufragar les despeses de la festa. Aquest acte es va perdre tot i que esporàdicament algun any encara es celebra. A la tarda, la Junta de la Congregació es reuneix per anar a buscar els priors a casa seva i se’ls porta fins a l’església. Allà presideixen l’Entrada de Congregants, un acte en què es dóna la benvinguda a la Congregació als nous congregants, tots aquells nens i nenes que han de fer la primera comunió al juny i que desitgen formar-ne part.

Al vespre, just abans de començar la processó, la Junta de la Congregació i el Maniple de Manaies van a cercar els priors a les seves cases per començar la processó.

Imatges

2020-01-22T17:06:04+00:00